Home » My Blog » Hoe overwin je de angst om lessen in personeelsontwikkeling te volgen

Hoe overwin je de angst om lessen in personeelsontwikkeling te volgen

Iedereen die lang genoeg op de werkvloer actief is, weet dat personeelsontwikkeling een cruciaal onderdeel is om je collega's voor te blijven en mee te gaan met veranderende trends. Interne studies hebben zelfs aangetoond dat bedrijven met werknemers die actief zijn in PD-programma's een positievere cultuur hebben en hun werknemers beter vasthouden. Maar, zoals iedereen weet die ooit een dansvloer heeft betreden of in het openbaar heeft gesproken, is angst ook een zeer krachtige emotie. Angst om te falen, om door anderen beoordeeld te worden of om dom over te komen, lijken misschien kleine dingen om je zorgen over te maken als je net begint. Maar naarmate je meer ervaring krijgt en meer verantwoordelijkheden krijgt op je werk, kunnen die angsten een eigen leven gaan leiden tot ze aanvoelen als een onoverkomelijk obstakel in plaats van de bron van je motivatie. Het is misschien verleidelijk om tijdens je PD-klas geen vragen van instructeurs te beantwoorden of moeilijke vragen van medeklasgenoten te beantwoorden, maar als je dat doet, wordt het alleen maar moeilijker voor je om deze angsten te overwinnen. Hier zijn 4 strategieën om je angst voor het bijwonen van professionele ontwikkelingslessen te overwinnen, zodat je klaar bent voor toekomstig succes.

Personeelsontwikkeling

Hardop praten om je angst voor spreken in het openbaar weg te nemen.

Als u zoals de meeste mensen bent, is spreken in het openbaar uw grootste angst als het op PD aankomt. Uit een enquête van de Society for Human Resource Management bleek zelfs dat bijna 80% van de werknemers in kleine bedrijven aangaf nerveus te zijn als het gaat om spreken voor anderen. Gelukkig zijn er een paar snelle trucs die je kunt gebruiken om deze angst weg te nemen. Ten eerste, spreek alsof u voor uw bureau zit of in een kamer met slechts één andere persoon aanwezig. U zult zich meteen minder zenuwachtig voelen als de ander er is om vragen te beantwoorden dan wanneer u in een grote vergaderzaal zit. Ten tweede, probeer te visualiseren wat u gaat zeggen terwijl u hardop praat. Zie uzelf naar het podium lopen, gaan zitten en precies zo spreken als u zou doen als er niemand anders in de zaal bij u was.

Doe een stap terug om een nieuw perspectief te krijgen.

Het maakt niet uit hoe goed je bent in spreken in het openbaar als je geen idee hebt waarom je daar in de eerste plaats bent. Je kunt niets veranderen aan het feit dat je waarschijnlijk nerveus bent over het onderwerp en hoe het zal overkomen op een publiek, maar je kunt wel veranderen hoe je erover denkt. Als je in een klas zit, neem dan een stap terug en stel jezelf een paar vragen. Wat is de les die je hoopt te leren van deze les? Wat zijn de trends die je wilt bijhouden? Wat zijn de vaardigheden die je nodig hebt om een betere werknemer te worden? Dit soort vragen kan je helpen om het grotere plaatje te zien en gebieden te identificeren waar je tekortschiet. Door je perspectief te verschuiven van "Ik ben te nerveus om iets te leren" naar "Ik wil leren hoe ik beter kan worden in x," ben je beter in staat om die stappen terug te zetten en je houvast te vinden.

Geef jezelf een peptalk.

Het ergste wat je kunt doen als je ergens nerveus over bent, is proberen te doen alsof dat niet zo is. Op het moment dat je jezelf probeert te dwingen om te glimlachen of op je gemak te kijken, zul je nog meer in een staat van zenuwen verkeren dan je al was. Probeer in plaats daarvan een positieve noot te vinden in je nervositeit. Je zult je op zijn minst beter voelen als je één ding kunt vinden om blij en opgewonden over te zijn terwijl je deze gevoelens ervaart. Als je bijvoorbeeld zenuwachtig bent voor spreken in het openbaar, hoop je misschien nieuwe vaardigheden te leren die je kunnen helpen je carrière vooruit te helpen. Of misschien maak je je zorgen over hoe een bepaald onderwerp zal worden ontvangen door je collega's. Probeer een positief aspect te vinden om je angstige gevoelens om te zetten in iets productiever.

Afsluitend

Angst voor spreken in het openbaar, voor het bijwonen van een klassikale setting of voor een specifiek onderwerp kan verlammend werken. Gelukkig zijn deze angsten te overwinnen met een beetje voorbereiding en oefening. Begin met hardop tegen jezelf te praten om de stilte te doorbreken. Stel je voor dat je een podium nadert en doet wat je normaal zou doen om je voor te bereiden op een presentatie. Probeer dan, als je in de zaal bent, een stapje terug te doen en vraag jezelf af waarvoor je hier eigenlijk bent. Wat zijn de vaardigheden die je wilt leren? Hoe hoop je te verbeteren?

Als je geïnteresseerd bent in het volgen van een cursus, maar nog steeds een aantal angsten hebt, neem ze dan stap voor stap. Na verloop van tijd zul je in staat zijn om deze angsten te overwinnen en je motivatie te vinden om beter te worden op het werk.